Koken zonder restjes is misschien wel de leukste en meest belonende trend in de keuken die we de afgelopen jaren hebben gezien. Misschien ben je al een pro die superlekkere broodjes bakt met bananenschillen of misschien ben je nog maar net begonnen. Het maakt niet uit hoe bekend je bent met de wereld van no waste, er zit voor iedereen wel iets tussen. Je hebt alleen een open blik en een snufje creativiteit nodig.
Krijg de smaak te pakken van koken zonder restjes
Aan de slag: gebruik bijproducten zoals de bovenkant van wortels
Je kunt eenvoudig beginnen door gewoon te kijken naar de bijproducten van de ingrediënten die je gebruikt. Zijn ze klaar om weggegooid te worden, of zit er meer achter dan je op het eerste gezicht zou denken? Hoe zit het met een bos wortelen met het topje er nog aan? Verwarren ze de perfecte volgorde in je koelkast of is het het begin van een heerlijke pesto van worteltoppen? Bekijk hier deze groentesalade met groenteballetjes en onze eigen no-waste pesto en beslis zelf.
De restanten van kikkerterwten: de onbezongen held van het vegan opkloppen
Gebruik je kikkererwten voor je volgende maaltijd? Ze zijn het hoofdingrediënt in hummus, ze zijn superlekker als je ze roostert, maar er zit ook echte magie in de vloeistof waar ze in zitten. Dat klopt: We hebben het over aquafaba. Het is een bekende veganistische vervanger voor eiwit en vormt de basis voor een heerlijke veganistische mayonaise. In dit recept maken we een vegan tahinimayonaise voor bij die heerlijke Falafel bowl.
De bloemkool, de hele bloemkool en niets anders dan de bloemkool
Net als broccoli smaken de stengels en bladeren van een bloemkool heerlijk en kunnen ze worden gebruikt voor salades of in je roerbakgerechten. De bloemkool - in onze ogen een behoorlijk onderschatte groente - is zo'n coole en flexibele groente. Gebruik hem voor je pizzabodem of probeer deze no waste bloemkoolrijst met gegrilde stukjes. Het is lekker, veganistisch en makkelijk! Zoals in dit recept: No waste bloemkoolrijst met Lightly Roasted Pieces
Friet met aardappelschil: de knapperigste vitamines om je tanden in te zetten
Als je van friet houdt, zul je dit geweldig vinden. De schil van de aardappel bevat veel vitaminen B, vitamine C, ijzer, calcium, kalium en andere voedingsstoffen[1]. Als je een recept hebt met aardappelschillen, waarom bewaar je de schil dan niet en maak je er heerlijk knapperige frietjes van. Onze plantaardige no waste hamburger met aardappelschilfrietjes smaakt heerlijk met wat aquafaba aioli en die goudbruine aardappelschilfrietjes zijn heerlijk knapperig.
Verspil geen voedingsstoffen!
Bij duurzaam koken gaat het net zo goed om de ingrediënten als om de voeding. Het beste halen uit de ingrediënten die je op die manier gebruikt is niet alleen goed voor het milieu, het helpt je ook om je aan een evenwichtig dieet te houden. Dus ga je gang en geniet van onze No Waste recepten. We hopen dat ze je zullen inspireren om lekker plantaardig te koken en nieuwe manieren te vinden om je voedselverspilling te verminderen!
[1] https://www.livestrong.com/article/442807-the-benefits-of-eating-potato-skins/