De opkomst van het plantaardige dieet
We zien een wereldwijde verandering in eetgewoonten en dat is een goede: de vleesconsumptie daalt[1] en we zien steeds meer interesse in de plantaardige wereld. Of het nu gaat om vleesloze maandag of Veganuary: initiatieven om de vleesconsumptie te verminderen of helemaal veganistisch te worden, worden met de dag populairder. Het aantal veganisten in Europa is in slechts 4 jaar tijd vermenigvuldigd tot 2,6 miljoen mensen en 22,9% van de Europese bevolking ziet zichzelf als flexitariër.[2]
Het is duidelijk dat steeds meer mensen kiezen voor een plantaardig dieet en er zijn genoeg redenen om dat te doen. Laten we eens kijken waarom!
Omgeving
Als je kijkt naar de hoeveelheid aandacht die we in de media hebben gekregen voor de voordelen voor het milieu van het overstappen op een volledig of gedeeltelijk plantaardig dieet, heb je misschien al een tijdje aan dit argument gedacht. Je bent niet de enige: 9 van de 10 mensen in Europa hebben hun eetgewoonten al veranderd vanwege de milieucrisis[3] en er zijn genoeg redenen om dat te doen.
Ongeveer 70% van de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw wordt volgens berekeningen veroorzaakt door vee [4]. Er zijn meer statistieken die mensen aan boord van die plantaardige trein krijgen. Wist je dat er meer dan 1600 liter water wordt gebruikt om een patatje van 100 gram vlees op je bord te krijgen?[5] . Dat is hetzelfde als tien keer in bad gaan.
Het zijn statistieken zoals deze die mensen helpen om die belangrijke eerste stap te zetten naar een plantaardig dieet, maar er is meer!
Gezondheid
Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor flexitarisch, veganistisch of vegetarisch is gezondheid. De Academy of Nutrition and Dietetics stelt dat goed geplande vegetarische en veganistische diëten het risico op bepaalde ziekten zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, sommige vormen van kanker en obesitas verminderen.[7] Dit is niet alleen omdat je vlees vermijdt, maar ook omdat je waarschijnlijk meer groenten, noten en peulvruchten eet en minder verzadigde vetten binnenkrijgt.
Smaak
Plantaardig voedsel zit vol smaak, wat de stap naar een nieuw dieet makkelijk en lekker maakt! Bij Garden gourmet hebben we een breed assortiment heerlijke producten die er vertrouwd uitzien, bereid en lekker zijn en we werken voortdurend aan spannende nieuwe plantaardige producten die je kunt ontdekken.
Dit zijn de belangrijkste redenen waarom we allemaal twee keer nadenken over wat we eten. En weet je wat zo geweldig is? Er is allemaal geweldig plantaardig voedsel dat erop wacht om ontdekt te worden, of je nu veganist, vegetariër, flexitariër bent of gewoon iets nieuws wilt proberen.
Bekijk onze recepten en je zult zien hoe lekker plantaardig eten kan zijn!
[1] https://ec.europa.eu/info/news/eu-agricultural-outlook-2020-30-sustainability-objectives-impact-meat-and-dairy-along-supply-chain-2020-dec-16_en
[2] https://veganz.com/blog/veganz-nutrition-study-2020/
[3] https://ec.europa.eu/spain/news/20191212_Europe-climate-neutral-2050_es
[4] https://www.hsi.org/news-media/european-commission-supports-plant-based-diets-farm-to-fork-strategy/
[5] https://www.mondaycampaigns.org/meatless-monday/benefits
[6] https://www.bmj.com/content/366/bmj.l4897
[7] https://www.bmj.com/content/366/bmj.l4897